Izleti

OTOČIĆ KOŠLJUN

Svega 750 metara od Punta nalazi se otočić Košljun. Poznat je po franjevačkom samostanu u kojem su redovnici stoljećima skupljali i sačuvali mnoge vrijedne predmete. Na otoku se nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži mnogobrojne predmete krčkih ribara i seljaka te narodne nošnje s cijelog otoka Krka. Samostan posjeduje i bogatu zoološku zbirku koju sačinjava velika zbirka školjaka i unikatni primjerci životinja, kao npr. janje s jednim okom. Samostan posjeduje i bogatu knjižnicu s oko 30.000 knjiga. Među njima je i Ptolomejev atlas tiskan u Veneciji 1511.godine (jedan od ukupno tri sačuvana). Na otoku se nalaze i dvije crkve - Navještenja Marijina i sv. Bernardina.

Za razgled otočića potrebno je oko dva sata. Do otočića voze brodići koji polaze sa puntarske rive svakih sat vremena, a voze svega 20-ak minuta.
www.tzpunat.hr

OTOK KRK TOUR

Upoznajte burnu povijest otoka Krka. Prošećite starim gradom Omišljem na samom sjeveru otoka i degustirajte domaću rakiju. Posjetite grad Krk koji još i danas živi u svojim rimskim zidinama i skriva prave dragulje povijesti i culture. Prepustite se gastronomskim užicima I kušajte jela grada Punta, a nakon razgleda grada Vrbnika, koji se uzdigao na litici iznad mora, uživajte u bogatim okusima autohtonih vina ovoga kraja i nadaleko poznate Vrbničke žlahtine. Za kraj posjetite crkvicu Sv. Lucije u Jurandvoru koja skriva kopiju poznate Bašćanske ploče pisane glagoljicom koja je ujedno i prvi hrvatski pisani spomenik.

Za informacije o navedenim gradovima i znamenitostima pogledajte sljedeće poveznice:

VRBNIK

U jednom od najstarijih gradova na otoku Krku, nalazi se najuža ulica na svijetu, frankopanski kaštel, povijesne crkvice i kapele. Nezaobilazna izletnička destinacija privlači i specifičnom gastronomskom i vinskom ponudom. Na Vrbničkom se polju uzgaja samosvojna vrsta loze koja na naše stolove dolazi pod imenom "Vrbnička žlahtina".

Više o gradu nad morem pročitajte na www.vrbnik.hr

KRČKI MOST, ŠPILJA BISERUJKA I KUPANJE NA PLAŽI SA LJEKOVITIM BLATOM

Povezite se do uvale Voz iz koje se pruža prekrasan pogled na Krčki most te posjetite selo Rudine i istražite ljepote kalcitnih ukrasa špilje Biserujke. Za kraj izleta okupajte se u pješčanoj uvali Soline te uživajte u toplom moru i ljekovitom blatu na dnu uvale.

Informacije o špilji Biserujki pogledajte na: www.klimno.net/biserujka_hr.htm

PASTIRSKE STAZE

S početnih uspona i visoravni pruža se pogled na naselja i more, dok se s vrhova pruža pogled na veći dio otoka Krka, Kvarnerske otoke i kopno. Označenom stazom povezana su naselja Punat, Draga Bašćanska, Stara Baška, Batomalj, Jurandvor I Baška.

Za pregled karte ucrtanih staza pogledajte: www.tzpunat.hr i http://kvarner.hr/staze-setnice/krk.html

AQUARIUM BAŠKA

Akvarij Baška pruža Vam jedinstveni doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana. Bogatstvo i raznovrsnost jadranskih riba (morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica …) prikazani u u dvadesetak akvarija. Posjetite akvarij u samom središtu Baške i razgledajte više od 100 vrsta riba i 400 vrsta školjki i puževa.

Za informacije o lokaciji Akvarija posjetite: www.siloturist.com/aquarium_hr.htm